Artikel travel telah berpindah ke Travelholic.my. Baca sekarang!

Utama / Blog / Review / Cetak Kad Nama di PrintDaily
Review Servis

Cetak Kad Nama di PrintDaily

Cetak Kad Nama
Keperluan kad nama masih diperlukan walaupun kini semua perkara boleh diberitahu secara online. Tetapi ketika menghadiri sesi aturcara majlis misalnya, menghulurkan kad nama adalah kaedah yang relevan dan praktikal.

Baru-baru ini saya mencari tempat bagi mencetak kad nama yang telah direkabentuk. Saya mahu dapatkan kad nama berkenaan melalui tempahan online sahaja kerana ia lebih mudah diuruskan hanya dari rumah.

Tujuan saya pilih servis percetakan online kerana saya mahu tahu ukuran kad yang akan dicetak, jadi apabila tahu ukuran mudahlah kerja rekabentuk dan tidak buang masa akibat silap ukuran dan sebagainya.

PrintDaily

Cetak Kad Nama - PrintDaily
Servis percetakan oleh PrintDaily

Layari web PrintDaily.my untuk tempah kad nama sekarang.

Tempahan Kad Nama

Review Servis

  • Kaedah pembayaran ketika checkout cuma menggunakan Bank Transfer iaitu RHB Bank. Tiada pilihan Kad Debit/Kredit, belum ditambah ke dalam sistem tempahan.
  • Selepas pembayaran dibuat ke akaun RHB Bank, perlu memberitahu orders@printdaily.my.
  • Pihak PrintDaily akan menghubungi melalui emel untuk sahkan artwork sebelum cetak.
  • Penghantaran ke seluruh negara menggunakan kurier City-Link Express atau Ta-q-bin dan dikenakan caj sebanyak RM12. Boleh juga ambil sendiri di kedai di alamat seperti yang dinyatakan di bawah.

Kualiti Cetakan

Cetakan Digital & Offset

Perlu saya beritahu di sini beberapa perkara bagi sesiapa yang belum tahu soal percetakan. Terdapat dua medium cetak iaitu Cetakan Digital dan Cetakan Offset. Paling kualiti antara dua medium ini adalah cetakan offset, tetapi ia ambil masa lama sedikit daripada cetakan digital. Cetakan digital untuk siap cepat yang boleh cetak serta merta ke mesin cetak digital sebab itulah mereka sebut Quick Print Namecard.

Warna CMYK

Perkara kedua soal warna. Hendaklah anda pasti artwork yang dihantar menggunakan format CMYK, bukannya RGB. Warna tidak sama antara dua format ini kerana RGB dikhususkan untuk kegunaan paparan skrin sahaja.

Saiz Artwork

Perkara ketiga adalah saiz artwork. Perlu difahamkan bahawa selepas siap proses cetak kertas hendak dipotong menggunakan mesin pemotong kad, jadi artwork hendaklah lebih dari saiz sebenar kad yang dipanggil bleed, biasanya bleed dalam lingkungan 1-3mm. Spesifikasi di PrintDaily, mereka mahukan saiz artwork 92x56mm dan saiz selepas trim menjadi 90x54mm.

Cetak Kad Nama - Saiz Kad

Maklumat Lanjut

PrintDaily dimiliki oleh PKM Technologies Sdn. Bhd.

2-1, Jalan Mega Mendung,
Komplek Bandar Park,
Off Jalan Klang Lama,
58200 Kuala Lumpur.

Tel: +603-7981 9779 / 7980 1094
Faks: +603-7981 6686

Kandungan Lain

Kandungan Lain

Nota KBAT Sejarah Tingkatan 5
Nota KBAT Sejarah Tingkatan 5
Laman web rujukan kaki travel

Tambah Komen

Baca Polisi Komen

Komen anda sangat dialu-alukan pada blog ini tetapi admin telah menetapkan piawaian dalam meluluskan komen. Komen tidak diluluskan jika terdapat perkara-perkara yang disebutkan di bawah ini:

  1. Komen adalah spam.
  2. Beriklan di ruangan komen.
  3. Mengandungi bahasa kesat dan tidak sopan.
  4. Komen tidak berkaitan topik artikel.
  5. Mengandungi singkatan perkataan.
  6. Kesalahan tatabahasa seperti perkataan bermula dengan huruf kecil di awal ayat, ejaan kata nama khas tidak dimulakan dengan huruf besar dan penggunaan elipsis sesuka hati.

Polisi ini adalah tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa tanpa sebarang notis.

Klik di sini untuk kirim komen

%d bloggers like this: