TIME Fibre
TIME Fibre

Pengecilan saiz imej dengan TinyPNG untuk kegunaan web

Kongsikan
Optimasi imej sangat penting dalam pengurusan web supaya imej yang digunakan tidak menjejaskan prestasi dan menjimatkan bandwidth.

Terdapat dua jenis format yang sering digunakan pada laman web iaitu JPG dan PNG. Format PNG adalah sangat berguna kerana ia satu-satunya format yang boleh menyimpan imej “transparent” dan disokong secara meluas dalam aplikasi dan juga web.

Portable Network Graphics atau singkatannya PNG ialah format fail raster yang menyokong pemampatan tanpa kehilangan data.

Saya mahu kongsikan satu cara paling mudah untuk kecilkan saiz imej tanpa perlu pasang sebarang aplikasi, boleh layari laman web tinypng.com untuk gunakan tools yang disediakan.

Cara menggunakan TinyPNG

Anda hanya perlu memuat naik imej yang hendak dikecilkan (saiz satu imej tidak boleh melebihi 5MB), ia akan terus diproses dan boleh muat turun imej tersebut dalam versi yang telah dimampatkan, yang mana saiznya berjaya dikurangkan sebanyak 50 hingga 70 peratus daripada saiz asal.

TinyPNG
TinyPNG sedang kecilkan imej, boleh lakukan 20 imej untuk sekali upload
Optimasi imej adalah salah satu amalan terbaik dalam pengurusan web.

Saya amat berharap perkongsian ini memberi manfaat kepada pembaca. Ikuti saya di Twitter untuk berhubung.

Adi Azudin

Menulis tutorial sejak 2014 sebagai panduan untuk diri sendiri dan akhirnya berkongsi panduan berkenaan di blog ini.

Panduan lain untuk dibaca

1 Respon

  1. 22 Nov 2019

    […] dilakukan optimasi bagi menjaga prestasi blog. Imej dimampatkan terlebih dahulu menggunakan TinyPNG sebelum dimuatnaik ke dalam […]

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penafian: Beberapa pautan pada blog ini adalah pautan afiliasi. Segala pautan ini adalah tidak memberikan anda sebarang kos tambahan, saya akan mendapat peratusan yang kecil iaitu komisen jika anda membuat pembelian dan saya hanya mengesyorkan produk yang terbaik!