TIME Fibre
TIME Fibre

Kepentingan melakukan sandaran data pada WhatsApp

Kongsikan
Sandaran data WhatsApp amat penting untuk dilakukan secara berkala supaya pemulihan boleh dibuat pada bila-bila masa apabila diperlukan.

Artikel ini akan dipulihkan kembali, penulis sedang melakukan kemaskini terhadap kandungan.

Saya amat berharap perkongsian ini memberi manfaat kepada pembaca. Ikuti saya di Twitter untuk berhubung.

Adi Azudin

Menulis tutorial sejak 2014 sebagai panduan untuk diri sendiri dan akhirnya berkongsi panduan berkenaan di blog ini.

Panduan lain untuk dibaca

49 Respon

  1. Aini berkata:

    Soalan saya fail database perlu berada di dalam memori internal atau external? Telefon saya mengalami kerosakan dan hendak guna telefon baru tapi masih menggunakan nombor lama. Saya hanya dapat selamatkan SD Card dengan nombor lama sahaja.

  2. Nor berkata:

    Nama fail backup saya di hujungnya dinama .crypt12 beza dengan angka 8 dalam artikel admin. Adakah perlu ditukar kepada .crypt12 juga dihujungnya?

    • Adi Azudin berkata:

      Terima kasih Nor kerana beritahu saya. Nampaknya saya kena kemaskini sedikit pada artikel ini. Sekarang menggunakan .crypt12

      • Nor berkata:

        Terima kasih juga atas respon yang diberikan. Jika saya memilih untuk restore semua fail yang terdapat dalam database, adakah perlu rename yang sama bagi semua fail?

      • Nor berkata:

        Oh lupa beritahu dalam fail database saya mmg sedia ada satu fail msgstore.db.crypt12 fail yang lain pula ada YYYY-MM-DD

        • Adi Azudin berkata:

          Fail yang diberi nama berdasarkan tarikh tersebut supaya memudahkan rujukan sahaja, itulah mesej yang telah disimpan, jika hendak guna baru tukarkan nama.

        • Nor berkata:

          Jadi pilih satu fail sahaja ke? Jika saya ingin restore fail yang latest boleh ke rename sebab fail msgstore.db.crypt12 memang sedia wujud. Terima kasih penjelasan.

          • Adi Azudin berkata:

            Fail yang sedia wujud itulah yang sedang digunakan pada WhatsApp sekarang, tutup WhatsApp dahulu, simpan fail yang sedia ada, pilih fail yang hendak rename, kemudian tukar dan jalankan balik aplikasi WhatsApp.

  3. Mad berkata:

    Jika hendak data WhatsApp yang lama tetapi menggunakan nombor baru macam mane ye?

  4. Xendra Emie berkata:

    Salam Adi, what if saya dah backup all the chats and then saya delete kesemua chat berkenaan. Adakah boleh saya baca dalam email and kat email pula nak buka dibahagian mana?

    • Adi Azudin berkata:

      Fail yang sudah backup memang boleh simpan dimana-mana yang kita mudah untuk akses tetapi format tersebut tidak boleh dibaca melalui email. Kena restore ke dalam phone untuk baca.

  5. Amir berkata:

    Salam admin, saya sangat-sangat perlukan jawapan. Sebelum ini saya guna WhatsApp dengan no prepaid lama yg dh expired. Haritu saya reset phone & terlupa backup, bila saya install WhatsApp dia minta isi no dan akan send verify code. Sebab no sye dh lama expired so sye x dpt terima verify code tu, disebabkan tu saya terpaksa biar WhatsApp sye mcm tu je. Persoalan saya kalau ada orang dh beli no sye yg dh expired tu apa akan jadi dgn akaun sye tu? Adakah dia akan dpt baca dan tgok semua maklumat dalam akaun WhatsApp sye tu? Sbab byk bnda penting, ada group family, chat, gambar-gambar video family dan lain-lain. Adakah dia akan dpt tgok? Sye sangat-sangat risau, saya harap admin dapat jawab pertanyaan saya ini. Saya telah cuba untuk aktifkan balik no tu tapi x boleh, melainkan klau dh recycle dan no tu dh di jual, peluang utk dpt no tu balik sgt susah. Tolong jwab pertanyaan sye admin. 😢😭

    • Adi Azudin berkata:

      Salam Amir.
      Kenapa tak guna WhatsApp dengan nombor telefon terkini? Untuk apa menunggu verify daripada no lama yang telah expired? Jangan khuatir tentang fail pada WhatsApp lama, tiada pun backup untuk restore yang boleh diambil oleh sesiapa. WhatsApp bukan simpan guna cloud storage pun.

      Pergi ke Account > Change number. Pertukaran daripada nombor lama dahulu kepada nombor terkini yang digunakan sekarang.

      • Dent berkata:

        Salam, saya pun ada masalah sama tetapi nombor saya akan diaktifkan semula dalam masa seminggu. Contohnya, saya reset 1hb nombor akan diaktifkan pada 8hb, kiranya sepanjang seminggu ini saya tidak akan boleh buka WhatsApp. Soalan saya, adakah segala WhatsApp yang dihantar orang dan group pada masa seminggu tersebut akan saya dapat setelah WhatsApp saya dibuka semula?

        • Adi Azudin berkata:

          Saya tidak berapa pasti tentang kes ini, boleh berikan saya jawapan apabila anda aktifkan?

          • Dent berkata:

            Saya dah aktifkan semula. Semua mesej WhatsApp yang dihantar dalam waktu seminggu itu diterima sebaik sahaja WhatsApp dibuka, mesej masuk bertubi-tubi. Saya ada soalan baru, gambar-gambar yang dihantar melalui WhatsApp sebelum ini hilang selepas saya reinstall aplikasi, bagaimana ye?

    • Farah berkata:

      Assalamualaikum, sekiranya saya terskip restore dan saya nak dapatkan balik conversation yang lepas boleh tak?

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penafian: Beberapa pautan pada blog ini adalah pautan afiliasi. Segala pautan ini adalah tidak memberikan anda sebarang kos tambahan, saya akan mendapat peratusan yang kecil iaitu komisen jika anda membuat pembelian dan saya hanya mengesyorkan produk yang terbaik!