Artikel travel telah berpindah ke Travelholic.my. Baca sekarang!

Utama / Blog / Tutorial / Web / Kecilkan saiz imej dengan TinyPNG
Tutorial Web

Kecilkan saiz imej dengan TinyPNG

Kecilkan Saiz Imej dengan Tiny PNG
Jika anda mengurus sesebuah laman web, penggunaan imej amat dititikberatkan dari segi kualiti dan juga saiz fail. Imej yang optimize dengan saiz kecil dapat dibuka pada pelayar web dengan lebih cepat dan ianya turut menjimatkan bandwidth.

Kecilkan Saiz Imej

Kecilkan Saiz Imej

Terdapat dua jenis format yang sering digunakan iaitu JPG dan PNG. Format PNG adalah sangat berguna kerana ia satu-satunya format yang boleh menyimpan imej “transparent” dan disokong secara meluas dalam aplikasi dan juga web. Saya mahu kongsikan satu cara paling mudah untuk kecilkan saiz imej tanpa perlu install sebarang aplikasi, boleh layari laman web tinypng.com untuk gunakan tools yang disediakan. Anda hanya perlu muat naik imej yang mahu dikecilkan (saiz satu imej tidak boleh melebihi 5MB), ia akan terus diproses dan anda boleh muat turun imej tersebut dalam versi yang telah dimampatkan, yang mana saiznya berjaya dikurangkan sebanyak 50 hingga 70 peratus.

Laman web yang baik bukan sahaja bergantung kepada penulisan yang bagus semata-mata ianya hendaklah menitikberatkan prestasi optimum supaya berjalan lancar dan salah satu daripadanya ialah penggunaan imej yang jelas pada kualiti terbaik tetapi saiz imej berkenaan hanya memakan ruang yang sedikit.

Kecilkan saiz imej di TinyPNG
Contoh imej yang sedang diproses di laman web TinyPNG, ia menyokong sehingga 20 imej sekaligus

Boleh gunakan pautan dibawah untuk ke laman web:

Photo-TinyPNG-Pic3
Photo-TinyPNG-Pic4

Kandungan Lain

Kandungan Lain

Nota KBAT Sejarah Tingkatan 5
Nota KBAT Sejarah Tingkatan 5
Laman web rujukan kaki travel

Tambah Komen

Baca Polisi Komen

Komen anda sangat dialu-alukan pada blog ini tetapi admin telah menetapkan piawaian dalam meluluskan komen. Komen tidak diluluskan jika terdapat perkara-perkara yang disebutkan di bawah ini:

  1. Komen adalah spam.
  2. Beriklan di ruangan komen.
  3. Mengandungi bahasa kesat dan tidak sopan.
  4. Komen tidak berkaitan topik artikel.
  5. Mengandungi singkatan perkataan.
  6. Kesalahan tatabahasa seperti perkataan bermula dengan huruf kecil di awal ayat, ejaan kata nama khas tidak dimulakan dengan huruf besar dan penggunaan elipsis sesuka hati.

Polisi ini adalah tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa tanpa sebarang notis.

Klik di sini untuk kirim komen

%d bloggers like this: