5 sebab utama kenapa saya buat blog?

Kenapa Buat Blog?

1. Sumber Maklumat

Sebelum memiliki dan menguruskan blog, maklumat yang saya simpan ada di dalam Evernote dan juga Google Keep. Banyak juga yang saya simpan cuma sekadar untuk rujukan sendiri sahaja. Apabila saya menulis kembali maklumat-maklumat berkenaan ke dalam blog, persembahan menjadi lebih menarik kerana grafik dan juga CSS yang diterapkan. Saya boleh buat tutorial dan sebarkan kepada semua. Itulah punca munculnya blog ini.

Rujuk artikel berikut jika anda menguruskan blog:

http://adiazudin.com/blog/kelajuan-web-optimum/

2. Cipta Jenama

Blog sebenarnya boleh menjadi medium pemasaran jangka panjang bagi pemilik perniagaan. Tetapi anda kena bersabar untuk terima hasil pada masa akan datang, jangan pula ingat buat sekarang esok lusa sudah boleh dapat pulangan, ianya makan masa untuk dikenali bergantung kepada keadaan blog tersebut.

Buku ini sebagai contoh saya promosikan melalui blog kerana ia ditulis oleh abang saya sendiri dan dipasarkan oleh Wardah Ilhamku, melalui penerangan yang lengkap di blog saya berjaya sampaikan maklumat yang jelas kepada pembeli supaya mereka tahu kenapa buku ini wajib mereka miliki.

http://adiazudin.com/blog/dapatkan-nota-kbat-sejarah-tingkatan-5/

Jadi, apa yang saya mula pada masa sekarang ini, bukan untuk saya rasainya pada hari ini. Saya mahu ia menjadi sumber pendapatan pasif untuk saya pada masa depan.

3. Format Instant Articles

Akhir-akhir ini apabila kita membaca artikel di platform mudah alih terasa lebih menarik dengan munculnya format baru yang khusus untuk optimasi pada smartphone iaitu Facebook Instant Articles dan juga Google AMP. Sebagai blogger yang prihatin dengan teknologi semasa adalah wajib untuk cepat bertindak supaya blog yang dihasilkan menepati segala ciri-ciri terkini. Instant Articles sangat bagus kerana loading untuk buka artikel sangat cepat dan ditambah dengan format susun atur yang ditetapkan oleh Facebook.

Saya suka membaca, jika saya menulis sesuatu post yang panjang terus di Facebook tiada apa yang special, apa yang dibayangkan tidak sampai dan tidak menarik untuk dikongsikan kepada umum. Apabila sesuatu perkongsian mahu dibuat saya mahu pastikan ianya menarik apabila dibaca seperti contoh ada gambar dengan kapsyen yang lengkap, mungkin sekali-sekala gambar pada artikel boleh fullscreen semasa pembaca sedang layari kemudian muncul penerangan, ada video dan boleh tambah audio lagi. Semua perkara ini adalah antara ciri-ciri yang ada pada Instant Articles, anda pun akan asyik membaca jika buka artikel seperti ini.

Seterusnya, artikel yang lengkap boleh boost di Facebook untuk rancakkan lagi pemasaran, bukankah mudah seperti ini.

Jika anda ada blog tolonglah prihatin dan gunalah format terkini seperti ini, menguruskan blog bukan cukup dengan hanya menulis dan post artikel tanpa berbuat apa-apa selepas itu.

Penting: Untuk membuat permohonan bagi menggunakan Instant Articles anda hendaklah memiliki blog dan juga Facebook Page.

4. Jana Pendapatan

Jana pendapatan dengan blogging, ini merupakan topik yang paling mendapat perhatian kerana semua orang mahukan duit. Terdapat beberapa kaedah untuk jana pendapatan, tetapi apa yang saya nak sentuh di sini lebih kepada medium pengiklanan di blog iaitu menjadi publisher kepada Google AdSense. Langkah pertama sekali ialah pastikan blog anda menepati syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh Google. Selepas selesai urusan permohonan dan diterima, barulah boleh letak iklan AdSense sebagaimana yang anda dapat lihat di blog ini.

http://adiazudin.com/blog/google-adsense-menyokong-bahasa-melayu/

Baiklah, suka saya ingatkan disini bahawa jangan gelojoh mahu letak iklan sana sini di blog. Perkara asas yang paling penting ialah sentiasa hasilkan penulisan yang bermutu. Sebab apa kena utamakan mutu? Penulisan yang baik akan berjaya tarik pelawat yang tinggi ke blog anda. Mula-mula memanglah anda rasa payah untuk hasilkan artikel yang lengkap, anda terpaksa korbankan banyak masa. Tetapi, hasilnya akan datang selepas itu. Jangan fikir nak cepat siap, cepat siap pun tidak guna kalau orang tidak mahu baca apa yang anda tulis, ianya menjadi sia-sia.

Pelawat yang ramai masuk ke blog anda bakal memberi impak kepada AdSense, lagi ramai maka lagi cepatlah impressions iklan naik. Kunci kejayaan di sini terletak kepada mutu artikel anda.

Saya sendiri sudah alami perkara ini. Ingat lagi, masa mulakan AdSense bulan Mei lepas (baru lagi) rasa susah sangat untuk naikkan earnings, sebulan hanya mampu dapat 20 sen. Saya teruskan usaha menulis dengan baik, selepas itu artikel Percutian Langkawi mencapai hit paling tinggi. Sehingga sekarang, purata 250 hingga 300 orang pengunjung baru setiap hari yang masuk ke artikel tersebut dan hasilnya sudah boleh nampak peningkatan ketara berlaku pada AdSense jika dahulu 20 sen, tetapi selepas itu mencapai USD20 sebulan.

Cuba rujuk arkib, blog ini baru memiliki 47 artikel (setakat 29 Nov 2015) jadi sepadanlah dengan pulangan USD20 sebulan. Masa tahun 2014 dahulu saya tidak banyak menulis, sekarang ini sudah tambah artikel sedikit demi sedikit dan nampak perkembangan yang positif.

Artikel yang paling mendapat view dan komen tertinggi di blog ini. Melaluinya jugalah pendapatan AdSense melonjak naik.

http://adiazudin.com/blog/percutian-langkawi/

Lagi satu perkara perlu ingat, jangan mudah putus asa. Sebab pada masa akan datang lagi banyak koleksi artikel yang bermutu, bertambah besarlah jumlah pengunjung dan begitu juga earnings yang bakal diterima kemudian hari nanti.

http://adiazudin.com/blog/wang-adsense-pertama/

Lihat contoh kejayaan Nursingcrib.com, pada asalnya tapak web mereka untuk tujuan perkongsian nota-nota kuliah bersama rakan-rakan sahaja yang akhirnya menjadi rujukan umum.

Kejayaan Nursingcrib menerusi program AdSense

5. Asah Bakat dan Kemahiran

Kelebihan seterusnya yang anda boleh dapat dengan blogging ialah mengasah bakat dan kemahiran. Kemahiran bagi saya mestilah berlandaskan kaedah yang betul, jika tidak tiada apa-apa yang berlaku pada diri anda, malah ada blogger yang tidak tahu apa yang mereka buat, jenis yang suka-suka buat hanya kerana mengikut tanpa matlamat yang jelas.

Tingkatkan gaya penulisan anda, perbetulkan jika ada kesalahan. Luaskan pengetahuan terhadap CMS yang digunakan, biar jadi mahir dalam pengurusan web serta peka dengan kemaskini teknologi web terkini. Lebih-lebih lagi jika anda adalah penyedia servis seperti saya sudah tentu kena peka dengan teknologi semasa.

Saya syorkan kepada blogger baru, jika menggunakan platform WordPress, gunalah “self-hosted” kerana terdapat lebih banyak yang boleh dibuat berbanding versi percuma.

Akhir kata, melalui blog ini jugalah anda boleh asah kemahiran dan mahirkan diri dengan CMS yang dipakai sama ada platform WordPress, Joomla, Drupal atau yang lain-lain, belajar CSS, belajar hasilkan blog responsive, belajar cara menggunakan SEO dan sebagainya. Semua ini memberi manfaat kepada diri anda juga, tidak rugi untuk belajar selagi anda masih mampu belajar kerana belajar adalah proses sepanjang hayat.

4 Balasan untuk “5 sebab utama kenapa saya buat blog?”

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *