Cara mengaktifkan SSL pada Cloudflare dan tetapannya

Cloudflare SSL Featured

Anda semua saya jamin sudah biasa lihat pautan laman web yang dimulai dengan https dan dipaparkan simbol mangga (padlock) di awal nama domain tersebut sebagai isyarat bahawa rangkaian dilindungi.

Baru-baru ini saya menghubungi pasukan bantuan teknikal Exabytes Network untuk bertanya tentang sijil SSL (SSL certificate) yang mungkin telah disediakan pada pengkalan data (server) mereka. Jawapannya ialah ada disediakan di setiap pengkalan data Linux dengan Auto SSL daripada Comodo CA Limited.

Jadi, saya ada dua pilihan sekarang, boleh guna sijil SSL di origin server iaitu tempat asal data blog ini dihidupkan atau pilihan kedua melalui CDN Cloudflare.

Sebelum saya terus kepada cara tetapan https di Cloudflare, saya mahu anda faham dahulu tentang sijil SSL. Jika syarikat hosting tidak sediakan anda boleh beli sendiri dan minta pasukan teknikal pasang (install) dalam pengkalan data yang digunakan. Selalunya pemasangan (installation) akan dikenakan caj, contohnya Exabytes Network caj RM95 untuk sekali pasang di pengkalan data.

Jenis-jenis sijil SSL

  • Domain Validation (DV)
  • Organization Validation (OV)
  • Extended Validation (EV)

Domain Validation

Adalah sijil SSL untuk pengesahan domain yang disemak dengan pendaftar domain. Sijil jenis ini tidak menunjukkan maklumat tentang organisasi dan dengan itu ia untuk kegunaan umum.

Domain Validated Certificate
Contoh sijil SSL yang hanya membuat pengesahan nama domain

Organization Validation

Adalah sijil SSL yang lebih dipercayai berbanding dengan sijil yang hanya sahkan domain. Permohonan sijil ini merujuk kepada dokumen perniagaan kerana ia mengandungi maklumat perniagaan yang sah. Inilah piawaian standard sijil SSL yang diperlukan pada laman web rasmi perniagaan.

Organization Validated Certificate
Contoh sijil SSL untuk organisasi yang memaparkan nama penuh perniagaan dan juga domain

Extended Validation

Adalah sijil SSL yang lebih spesifik lagi daripada dua jenis di atas. Permohonan Sijil EV memerlukan pengesahan daripada pelbagai aspek iaitu meneliti hak pemohon terhadap sesuatu domain, kemudian organisasi yang dijalankan dan jenis bisnes yang terlibat. Contohnya pengeluar perisian antivirus, aspek yang terlibat adalah hak terhadap domain, organisasi dan produk yang dikeluarkan. Sijil EV sangat sesuai untuk laman web e-Commerce.

Antara laman web untuk membeli Sijil SSL:


Langkah-langkah Penting

1. Tetapan di Cloudflare

Kita mulakan sekarang tetapan di Cloudflare. Saya andaikan anda sudah menggunakan Cloudflare, jadi saya tidak perlu tunjukkan cara bagaimana untuk daftar.

Cloudflare adalah organisasi yang menyediakan servis Content Delivery Network (CDN), saya pilih Cloudflare kerana ada integrasi bersama plugin WP Rocket yang digunakan untuk blog ini, lebih mudah untuk uruskan. Baca juga artikel ini: Kelajuan Web Optimum.

Pada akaun Cloudflare hendaklah ditetapkan 3 perkara penting iaitu:

  • SSL – Flexible / Full
  • Automatic HTTPS Rewrites
  • Page rule – Always use HTTPS
Cloudflare SSL - Flexible
Langkah 1: Tentukan jenis SSL, disyorkan untuk pilih Flexible. Flexible ialah komunikasi antara pelayar web (pelawat blog anda) dengan Cloudflare dalam mod sekuriti, tetapi Cloudflare berhubung dengan origin server (tempat data anda dihoskan) tanpa sekuriti kerana tiada sijil SSL. Jika memilih Full anda kena pastikan bahawa origin server memiliki sijil SSL.
Cloudflare SSL - Automatic HTTPS Rewrites
Langkah 2: Pastikan ON Automatic HTTPS Rewrites supaya kandungan blog anda yang bercampur aduk dengan pelbagai pautan ditujukan kepada HTTPS.

Cloudflare SSL - Page Rules

Cloudflare SSL - Create Page Rules
Langkah 3: Akhir sekali ialah tetapan Page Rules untuk pastikan sentiasa menggunakan HTTPS. Ikuti format alamat url seperti imej di atas, gantikan dengan domain anda.

Selepas selesai melakukan 3 perkara ini, maka tetapan di Cloudflare sudah sempurna, boleh maju ke langkah seterusnya iaitu tetapan di WordPress.

2. Tetapan di WordPress

Setelah selesai tetapan di Cloudflare, pasang dan aktifkan plugin Really Simple SSL.

Really Simple SSL
Langkah 1: Pasang dan aktifkan pemalam (plugin) Really Simple SSL.
Really Simple SSL - Aktifkan SSL
Langkah 2: Klik pada butang “Go ahead, activate SSL” untuk aktifkan SSL. Lihat juga di bawah ada dinyatakan bahawa SSL certificate was detected on your site.
Really Simple SSL - Pengaktifkan berjaya
Langkah 3: Pengaktifan telah berjaya dilakukan dengan sempurna.
Really Simple SSL - Settings
Tinggalkan settings seperti di atas, hanya benarkan auto replace mixed content dan 301 redirection to SSL.
WordPress - Tetapan Umum
Apabila anda semak kembali tetapan umum di WordPress, alamat URL telah ditukarkan kepada HTTPS.

Kadangkala ketika sedang layari web, kita akan jumpa masalah simbol padlock keselamatan tiba-tiba hilang, apabila anda semak ia akan beritahu terdapat insecure content. Cara mudah untuk diagnosis insecure content boleh guna tools seperti Why No Padlock?

Urusan tetapan sudahpun sempurna pada tahap ini, langkah seterusnya hanya untuk kemaskini beberapa perkara di bawah.

3. Kemaskini Google Search Console

Mulai sekarang kita lebih utamakan pautan https, jika sebelum ini semua carian menuju kepada url http. Oleh itu, sila kemaskini Google Search Console dengan menambah property baru. Jangan lupa hantar sitemap yang baru untuk https.

Google Search Console - Property
Langkah 1: Tambah property untuk kedua-dua HTTPS tanpa www dan beserta www. Paparan di atas terdapat 4 properties kerana sebelum ini telah gunakan HTTP.

Antara empat pilihan yang disenaraikan anda dikehendaki pilih salah satu property untuk dikemaskini, jika sebelum ini saya memilih http tanpa www, maka untuk kali ini sama juga saya masih memilih laman web tanpa www untuk HTTPS. Masuk ke dalam property berkenaan dan kemaskini dua perkara seperti di bawah.

Google Search Console - Robot
Langkah 2: Kemaskini fail robots.txt yang tersimpan di dalam direktori utama laman web.
Google Search Console - Sitemap
Langkah 3: Perkara paling penting jangan lupa hantar Sitemap untuk Google lakukan indeks terhadap laman web anda.

Selesai kemaskini Google Search Console.

4. Kemaskini Google Analytics

Kemaskini alamat di Google Analytics kerana sebelum ini menggunakan http.

Google Analytics - View Settings
Langkah 1: Pergi ke View Settings.
Google Analytics URL
Langkah 2: Pergi ke Website’s URL untuk memilih https.

Selesai kemaskini Google Analytics.

5. Kemaskini akaun WordPress.com

Kemaskini juga alamat web di tetapan akaun WordPress.com kerana alamat berkenaan digunakan ketika komen di blog.

WordPress.com - Tetapan Akaun
Kemaskini alamat kepada HTTPS kerana alamat ini akan muncul di ruangan komen.

6. Kemaskini profil Gravatar

Semak juga profil Gravatar.com untuk pastikan pautan web tepat.

Profil Gravatar
Semakan terhadap profil Gravatar untuk lihat kemaskini alamat web.

Kesimpulan

Berpindah kepada https adalah jalan terbaik buat anda sebagai pemilik web atau blog, kerana laman web dengan https lebih diutamakan oleh enjin carian.

Selamat berblogging!

Permainan ‘Pokemon Go’ hangat kembali selepas kemaskini terbaru

Anda masih ingat permainan Pokemon Go yang telah viral sebelum ini? Kini ia kembali hangat setelah ditambah dengan ciri-ciri terbaru.

Pada minggu lepas, Niantic Labs mengeluarkan kemaskini dengan memperkenalkan lebih 80 Pokemon baru untuk ditangkap oleh pemain permainan ini.

Iklan Pokemon GO menunjukkan kemaskini dengan kemunculan pelbagai watak-watak baru yang dikatakan sangat ditunggu-tunggu oleh peminat

Bersama-sama dengan Pokemon baru, Niantic juga menambah beberapa ciri-ciri lain seperti pemberian Buah Beri ketika menangkap Pokemon dapat meningkatkan jumlah Candy terhadap watak berkenaan. Antara muka permainan juga dibuat supaya lebih mudah untuk beralih ketika memilih Buah Beri atau Poké Balls.

Kemaskini terbaru ini nampaknya dapat mengembalikan minat untuk bermain permainan ini sepertimana keterujaan ketika ia mula-mula keluar dahulu. Berdasarkan statistik, Pokemon Go melonjak naik dari kedudukan ke-77 di Google Play pada Jumaat lepas kepada kedudukan ke-3 pada hari Selasa minggu ini.

Manakala di Apple’s App Store pula, dari kedudukan ke-149 melonjak naik ke kedudukan ke-30 bagi carta permainan percuma.

Adakah permainan ini boleh dikira berjaya untuk kembali ‘panas’ seperti ketika kemuncaknya yang lepas? Mungkin tidak sama. Kejayaan Pokemon Go ketika mula-mula keluar adalah amat mengejutkan sekali, hasil kemaskini terbaru ini rasanya cuma mampu membangkitkan perasaan untuk beraksi seketika untuk kembali “catch ’em all.”

Sokongan WhatsApp akan dihentikan terhadap telefon lama

Sokongan WhatsApp akan mula dihentikan terhadap telefon lama bermula akhir 2016.

Anda jangan panik dengan berita ini kerana tindakan ini wajar dilakukan kerana sistem operasi versi lama tidak lagi mampu menjalankan aplikasi terkini. Secara khusus WhatsApp akan dihentikan pada Android 2.1 dan Android 2.2, Windows Phone 7, iPhone 3GS. Menurut kajian untuk Android hanya 0.1 peratus sahaja yang masih aktif dengan peranti lama yang menggunakan Android Froyo.

Berdasarkan data daripada Apple, lebih kurang 8 peratus peranti masih menggunakan versi lama iOS. Jadi, jika anda pengguna iOS6 dan sebelum, WhatsApp akan berakhir tidak lama lagi.

WhatsApp akan dihentikan terhadap telefon lama

WhatsApp, yang kini aktif dengan 1 bilion pengguna, menjadi sebuah aplikasi pesanan paling popular. Aplikasi berkenaan baru-baru ini memperkenalkan fungsi panggilan video sama seperti pesaingnya iaitu Skype, Facetime dan juga Google Duo. WhatsApp juga dijadualkan akan membuat ciri-ciri Stories seperti Snapchat selepas ini.

Sumber: Indian Express

Sejarah iPod sepanjang 15 tahun

Sejarah iPod

15 tahun lalu pada 24 Oktober 2001 (bersamaan 23 Oktober di US), Steve Jobs membuat pelancaran iPod pertama yang menjadi pencetus era muzik digital. Selepas daripada itu penggunaan pemain CD mula berkurangan dan kini telahpun lenyap, Apple Music memainkan peranan besar sekarang.

Mari kita lihat rentetan sejarah pengenalan iPod pertama yang asal menggunakan badan daripada plastik dengan roda putar (scroll wheel), kemudian click wheel sehinggalah badan aluminum dan skrin sentuh seperti yang terdapat pada versi iPod Touch keluaran 2015.

[easy-tweet tweet=”iPod telah berjaya mencipta trend sebagai pemain muzik digital paling laris di pasaran #iPodDay” user=”adiazudin” template=”qlite”]

1. iPod (Generasi 1) 2001

Sejarah iPod 15 tahun - iPod 1st generation 2001
Inilah iPod generasi pertama yang keluar 15 tahun lalu pada 2001 yang dijual pada harga $399. Ia memiliki storan cuma 5GB dengan port FireWire untuk pemindahan data. Butang boleh putar iaitu scroll wheel di permukaan hadapan.
iPod

2. iPod (Generasi 3) 2003

Sejarah iPod 15 tahun - iPod 3rd generation 2003
Bagi generasi ketiga pula, Apple melakukan sedikit perubahan rekabentuk yang mana didapati butang kawalan media diasingkan daripada scroll wheel dan sensitif kepada sentuhan jari. Versi ketiga ini juga diperkenalkan 30-pin connector yang digunapakai secara menyeluruh terhadap produk Apple sehingga Lightning connector diperkenalkan pada 2012.
iPod

3. iPod Mini 2004

Sejarah iPod 15 tahun - iPod Mini 2004
iPod mini bersaiz kecil dan nipis serta hadir dengan kapasiti storan 4GB dan 6GB sahaja. iPod pertama diperkenalkan click wheel bukan lagi scroll wheel seperti versi sebelumnya. Variasi warna untuk iPod mini sangat ceria dengan warna yang cerah dan terang.
iPod Mini

4. iPod (Generasi 4) 2004

Sejarah iPod 15 tahun - iPod 4th generation 2004
iPod Photo pada generasi keempat mula menggunakan skrin warna. Permukaan plastik putih serta click wheel berwarna kelabu. Hadir dalam dua variasi iaitu hitam dan putih.
iPod Photo

5. iPod U2 (Edisi Khas) 2004

Sejarah iPod 15 tahun - iPod Special Edition U2 2004
iPod U2 adalah edisi khas yang hadir dalam versi warna dan juga hitam putih. Badan iPod berwarna hitam manakala permukaan click wheel menggunakan warna merah. Pada bahagian belakang pula terdapat tandatangan ahli kumpulan U2.
iPod Special Edition

6. iPod Shuffle (Generasi 1) 2005

Sejarah iPod 15 tahun - iPod Shuffle 1st generation 2005
Inilah iPod Shuffle pertama diperkenalkan pada 2005. Merupakan iPod paling murah dan ia adalah iPod pertama bertindak sebagai memori flash USB untuk kegunaan menyimpan data selain muzik, terdapat penutup USB di hujung iPod.
iPod Shuffle

7. iPod Nano (Generasi 1) 2005

Sejarah iPod 15 tahun - iPod Nano 1st generation 2005
iPod nano pertama kecil dan menawan, ketebalan pada ketika itu 0.3 inci sahaja, setebal sebatang pensil. Versi pertama ini hanya hadir dalam variasi hitam dan putih.
iPod Nano

8. iPod (Generasi 5) 2005

Sejarah iPod 15 tahun - iPod 5th generation 2005
iPod generasi kelima lebih lebar dan skrin diperbesarkan oleh Apple. Ketika ini Apple mula fokus untuk tonton video dan TV, video muzik dan akhir sekali disambungkan ke iTunes Store untuk membeli dan menonton filem. Generasi kelima ini hadir dengan tambahan warna hitam selain putih yang selama ini warna asal untuk badan iPod.
iPod

9. iPod Touch (Generasi 1) 2007

Sejarah iPod 15 tahun - iPod Touch 1st generation 2007
iPod Touch pertama dilancarkan hanya beberapa bulan selepas pelancaran iPhone pertama. Ia turut memiliki fungsi sama seperti iPhone menggunakan iOS cuma dikurangkan pada bahagian sambungan telefon. Saat ini pemilik iPod boleh menggunakan lebih banyak aplikasi produktiviti, menghantar emel dan melayari web, menonton video dan rancangan TV. Visi Apple untuk menggerakkan dunia peranti mudah alih kelihatan memberi impak yang cukup besar.
iPod Touch

10. iPod Classic 2007

Sejarah iPod 15 tahun - iPod Classic 2007
Ini adalah model terakhir bagi kesinambungan rekabentuk asal iPod, iPod Classic pada tahun 2007. Model ini menaik taraf iPod yang selama ini menggunakan badan daripada plastik kepada aluminum. Kapasiti storan paling tinggi pernah ditawarkan dalam sejarah iPod iaitu 160GB dan pengeluaran iPod ini ditamatkan pada 2014.
iPod Classic

11. iPod Nano (Generasi 5) 2009

Sejarah iPod 15 tahun - iPod Nano 5th generation 2009
Asal iPod nano hanya berwarna hitam dan putih. Kali ini bagi iPod Nano versi 3 dan 4 telah hadir dalam pelbagai warna dan Apple melakukan eksperimentasi bagi menyerlahkan lagi iPod ini. Gambar di atas adalah iPod Nano generasi ke-5. Bagi generasi ke-3 dan 4 lebih kurang sama seperti ini tetapi untuk versi ke-5 ditambah kamera video dan pembesar suara.
iPod Nano

12. iPod Touch (Generasi 4) 2010

Sejarah iPod 15 tahun - iPod Touch 4th generation 2010
Bagi iPod Touch pula, generasi ke-2 dan 3 tidak memiliki kamera pada bahagian hadapan. iPod Touch generasi ke-4 ditambah kamera pada kedua-dua bahagian iaitu hadapan untuk tujuan Facetime dan belakang untuk mengambil gambar dan video. Paparan skrin mula menyokong resolusi tinggi iaitu Retina Display.
iPod Touch

13. iPod Shuffle (Generasi 4) 2010

Sejarah iPod 15 tahun - iPod Shuffle 4th generation 2010
iPod Shuffle generasi ke-4 besaiz petak kecil dan terdapat klip pada bahagian belakang dan hadir dalam 5 variasi warna.
iPod Shuffle

14. iPod Nano (Generasi 7) 2012

Sejarah iPod 15 tahun - iPod Nano 7th generation 2012
iPod Nano kelihatan lebih comel dan menawan yang menyerupai iPod Touch kerana skrin boleh sentuh. Perbezaannya ialah ianya kecil dan tiada iOS.
iPod Nano

15. iPod Touch (Generasi 6) 2015

Sejarah iPod 15 tahun - iPod Touch 6th generation 2015
iPod Touch generasi ke-6 tidak lagi menggunakan badan aluminum berkilat seperti sebelum ini. iPod ini hadir dalam rekaan serupa seperti iPhone 6 dengan cip A8.
iPod Touch