Ruangan pengumuman dikosongkan.

Kepentingan melakukan sandaran data pada WhatsApp

Kongsikan
Sandaran data WhatsApp amat penting untuk dilakukan secara berkala supaya pemulihan boleh dibuat pada bila-bila masa apabila diperlukan.

Artikel ini akan dipulihkan kembali, penulis sedang melakukan kemaskini terhadap kandungan.

Saya amat berharap perkongsian ini memberi manfaat kepada pembaca. Ikuti saya di Twitter untuk berhubung.

Adi Azudin

Menulis tutorial sejak 2014 sebagai panduan untuk diri sendiri dan akhirnya berkongsi panduan berkenaan di blog ini.

Panduan lain untuk dibaca

49 Respon

  1. Aini berkata:

    Soalan saya fail database perlu berada di dalam memori internal atau external? Telefon saya mengalami kerosakan dan hendak guna telefon baru tapi masih menggunakan nombor lama. Saya hanya dapat selamatkan SD Card dengan nombor lama sahaja.

  2. Nor berkata:

    Nama fail backup saya di hujungnya dinama .crypt12 beza dengan angka 8 dalam artikel admin. Adakah perlu ditukar kepada .crypt12 juga dihujungnya?

    • Adi Azudin berkata:

      Terima kasih Nor kerana beritahu saya. Nampaknya saya kena kemaskini sedikit pada artikel ini. Sekarang menggunakan .crypt12

      • Nor berkata:

        Terima kasih juga atas respon yang diberikan. Jika saya memilih untuk restore semua fail yang terdapat dalam database, adakah perlu rename yang sama bagi semua fail?

      • Nor berkata:

        Oh lupa beritahu dalam fail database saya mmg sedia ada satu fail msgstore.db.crypt12 fail yang lain pula ada YYYY-MM-DD

        • Adi Azudin berkata:

          Fail yang diberi nama berdasarkan tarikh tersebut supaya memudahkan rujukan sahaja, itulah mesej yang telah disimpan, jika hendak guna baru tukarkan nama.

        • Nor berkata:

          Jadi pilih satu fail sahaja ke? Jika saya ingin restore fail yang latest boleh ke rename sebab fail msgstore.db.crypt12 memang sedia wujud. Terima kasih penjelasan.

          • Adi Azudin berkata:

            Fail yang sedia wujud itulah yang sedang digunakan pada WhatsApp sekarang, tutup WhatsApp dahulu, simpan fail yang sedia ada, pilih fail yang hendak rename, kemudian tukar dan jalankan balik aplikasi WhatsApp.

  3. Mad berkata:

    Jika hendak data WhatsApp yang lama tetapi menggunakan nombor baru macam mane ye?

  4. Xendra Emie berkata:

    Salam Adi, what if saya dah backup all the chats and then saya delete kesemua chat berkenaan. Adakah boleh saya baca dalam email and kat email pula nak buka dibahagian mana?

    • Adi Azudin berkata:

      Fail yang sudah backup memang boleh simpan dimana-mana yang kita mudah untuk akses tetapi format tersebut tidak boleh dibaca melalui email. Kena restore ke dalam phone untuk baca.

  5. Amir berkata:

    Salam admin, saya sangat-sangat perlukan jawapan. Sebelum ini saya guna WhatsApp dengan no prepaid lama yg dh expired. Haritu saya reset phone & terlupa backup, bila saya install WhatsApp dia minta isi no dan akan send verify code. Sebab no sye dh lama expired so sye x dpt terima verify code tu, disebabkan tu saya terpaksa biar WhatsApp sye mcm tu je. Persoalan saya kalau ada orang dh beli no sye yg dh expired tu apa akan jadi dgn akaun sye tu? Adakah dia akan dpt baca dan tgok semua maklumat dalam akaun WhatsApp sye tu? Sbab byk bnda penting, ada group family, chat, gambar-gambar video family dan lain-lain. Adakah dia akan dpt tgok? Sye sangat-sangat risau, saya harap admin dapat jawab pertanyaan saya ini. Saya telah cuba untuk aktifkan balik no tu tapi x boleh, melainkan klau dh recycle dan no tu dh di jual, peluang utk dpt no tu balik sgt susah. Tolong jwab pertanyaan sye admin. 😢😭

    • Adi Azudin berkata:

      Salam Amir.
      Kenapa tak guna WhatsApp dengan nombor telefon terkini? Untuk apa menunggu verify daripada no lama yang telah expired? Jangan khuatir tentang fail pada WhatsApp lama, tiada pun backup untuk restore yang boleh diambil oleh sesiapa. WhatsApp bukan simpan guna cloud storage pun.

      Pergi ke Account > Change number. Pertukaran daripada nombor lama dahulu kepada nombor terkini yang digunakan sekarang.

      • Dent berkata:

        Salam, saya pun ada masalah sama tetapi nombor saya akan diaktifkan semula dalam masa seminggu. Contohnya, saya reset 1hb nombor akan diaktifkan pada 8hb, kiranya sepanjang seminggu ini saya tidak akan boleh buka WhatsApp. Soalan saya, adakah segala WhatsApp yang dihantar orang dan group pada masa seminggu tersebut akan saya dapat setelah WhatsApp saya dibuka semula?

        • Adi Azudin berkata:

          Saya tidak berapa pasti tentang kes ini, boleh berikan saya jawapan apabila anda aktifkan?

          • Dent berkata:

            Saya dah aktifkan semula. Semua mesej WhatsApp yang dihantar dalam waktu seminggu itu diterima sebaik sahaja WhatsApp dibuka, mesej masuk bertubi-tubi. Saya ada soalan baru, gambar-gambar yang dihantar melalui WhatsApp sebelum ini hilang selepas saya reinstall aplikasi, bagaimana ye?

    • Farah berkata:

      Assalamualaikum, sekiranya saya terskip restore dan saya nak dapatkan balik conversation yang lepas boleh tak?

  6. Abie berkata:

    WhatsAppp group saya semua hilang, sudah backup, saya pakai hp baru, tolong ajarkan saya.

    • Adi Azudin berkata:

      Soalan saya, masih guna nombor telefon sebelum ini? Guna fail backup paling terkini yang sebelum ini digunakan dalam phone lama, saya pasti “group chat” semua ada.

  7. Wan Fauziah berkata:

    Tuan,
    Masalah saya, sy format telefon, sebelum tu sy back up whatsapp. Pastu sy back up semua apps. Habis format sy just restore apps shj sbb lbh sng. Bila sy nk run whastapp tu dia hya tya utk restore yg dh lma. Yg baru sy back up sblm format tu xde, saya tgk dlm folder whatsapp ada file tu. Bila buat step rename file & copy paste dlm folder lain tu, still xdpt. Sy dh delete semua back up wasap lain. Sy uninstall n install balik pn, mmg ada ditanya nk restore ke x yg baru back up tu tapi dh selesai proses restore, resultnya fail to restore. Cmne tu ye tuan?

    • Adi Azudin berkata:

      Ambil fail backup paling terkini. Fail berkenaan rename menjadi “msgstore.db.crypt8”
      Bagi elakkan kekeliruan kosongkan folder Databases, letak fail yang telah rename td. Buat step ni selepas install WhatsApp.

  8. Iman Lini berkata:

    Assalamualaikum,
    Saya baru bertukar hp. Hp baru saya guna kad SD baru tapi masih dengan nombor lama dan hp lama dengan no yang baru menggunakan kad SD lama. Masalah yang dihadapi ialah hp lama saya tetap masuk mesej Whatsapp dan hp baru (no lama) still tidak masuk mesej. Saya ada backup banyak kali dan install, uninstall balik. Tukar simkad, copy paste whatsapp folder dalam storage hp lama ke kad SD baru, balik-balik macam tu jugak. Dah macam-macam cara saya try tapi still gagal 🙁 Mohon penyelesaian dari tuan.

    • Adi Azudin berkata:

      Wa’ alaykum al-Salam.
      Buat perkara ini di handphone lama. Pergi ke Settings > Account > Change number (Masukkan no baru tersebut). 🙂

  9. Ida berkata:

    Bagaimana untuk dapatkan semula gambar yang terdelete?

    • Adi Azudin berkata:

      Hai Ida,
      Terdelete kalau tiada dalam backup memang tak dapat kembalikan. Restore seperti cara yang saya tunjukkan di atas, itu sahaja yang boleh bantu.

  10. Yo Asrul berkata:

    Salam, memori telefon saya penuh. Jadi, WhatsApp cuba restore backup message, tapi lastly hanya tinggal 7 groups sahaja. Mesej lain habis hilang, macam mana nak dapatkan balik ye?

    • Adi Azudin berkata:

      Semak fail databases yang ada, lihat database paling latest. Jika masih tiada boleh test database yang sebelumnya tetapi make sure yang digunakan sekarang ini backup terlebih dahulu. Phone memory penuh masalah juga tu.

  11. Nadia berkata:

    Assalam tuan,

    Situasi sy mcm ni…sy tab rosak dan kedai ckp die akan format kembali semua apps.

    Utk dptkan no lame sy syarikat telco ckp dah xblh sbb dah kene terminate. Jd soalan sy boleh ke nak backup setelah apps kene format?semua chat2 sy bersama dgn customer dlm tu harap tuan dapat bantu

    • Adi Azudin berkata:

      Wa’ alaykum al-Salam,
      Asalkan ada simpan WhatsApp Databases boleh lakukan restore. Jika tiada backup, tak dapat nak bantu. Selepas daripada ini, selalu pastikan ada backup ataupun boleh guna Telegram, kerana Telegram lebih maju daripada WhatsApp dan semua chat disimpan online dan sync ke semua devices.

  12. Sal berkata:

    Saya mahu bertanya nombor hp lama dah hilang dan luput. Sekarang saya guna hp baru, bolehkah saya dapatkan code WhatsApp lama?

  13. Mira berkata:

    Saya tidak tekan yes semasa restore tu suruh buat pilihan. Jadi mcm mane saya nk dptkan restore semula?

  14. Hana berkata:

    Assalamualaikum Adi.
    Kalau kita dah block wasap seseorang, dalam masa yang sama kita dah erase semua conversation ngan dia, pastu rasa nak unblock n nak tgk semula semua conversation ngan dia lepas2, boleh ke?

    • Adi Azudin berkata:

      Wa’ alaykum al-Salam.
      Block ataupun tidak bukanlah persoalan disini kerana WhatsApp akan backup semua conversation yang ada dalam senarai chat. Sebelum padam sesuatu conversation, tap backup supaya conversation berkenaan disimpan. 😀

  15. Nadia berkata:

    So bila , da backup chat. Pastu delete app whastapp. Install semula, pastu restore. Whatsapp yg baru install tu akan ada segala chat yg telah delete lah ya?

  16. Lis berkata:

    Saya nak tanya mesej whatsapp lama yang boleh backup tak? Hp saya telah diformat dan bagaimana nak dapatkn mesej whatsapp lama?

    • Adi Azudin berkata:

      Hai Lis,
      Backup conversations ada dalam phone sebelum anda format, jika file tersebut masih lagi disimpan boleh copy balik ke dalam folder WhatsApp kemudian restore.

      • Salahuddin mazelan berkata:

        Saya tak pasti saya pernah backup atau tidak WhatsApp saya tu, tp satu saya nk bagitau, saya nak bagi ganjaran RM1k kepada sesiapa yg boleh cari balik conversation dalam WhatsApp saya bermula 3 tahun yg lalu. Kepada yang mampu berbuat demikian sila contact saya 0179463304, superb urgent!

  17. Eda berkata:

    Macam best je cara ni tapi nak tanya, ada cara tak nak cari massage yang dah padam tanpa backup…maksud saya..bila delete conversation.

    • Adi Azudin berkata:

      Jika conversation tersebut dipadam selepas sehari atau 2 hari berikut tiada masalah sebab sudah dibackup. Tapi, kalau conversation yang baru-baru masuk terus delete memang hilang la.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.